Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych

Chrupiąca, spieczona skórka ziemniaka, a w środku miękkie ziemniaczki, pod spodem smaczne mięso. Pośrodku subtelna warstwa szpinaku. Nie szukaj już dalej, nic lepszego na obiad dziś nie znajdziesz.

Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1 średnia cebula
4 łyżki oleju
1/2 kg mielonego mięsa (pół na pół wołowego i wieprzowego z szynki)
3 marchewki
1 pęczek zielonej pietruszki
6 łyżek przecieru pomidorowego
1 kopiasta łyżeczka tymianku
1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki masła
sól
pieprz
liście szpinaku
gałka muszkatołowa
100 g parmezanu

Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy i w łupinach wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, a następnie szklimy na rozgrzanym oleju i dodajemy mięso. Smażymy je tak długo, aż wypuszczą całą wodę. Wtedy dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy mięso, przykrywamy je liśćmi szpinaku a następnie ziemniakami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypujemy startym parmezanem. Roztapiamy masło, polewamy nim ziemniaki i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 20 minut.

Więcej o: