Pieczony batat nadziewany kurczakiem i papryką

Miękkie pieczone bataty rozpływają się w ustach. Kawałki pikantnego kurczaka z chrupiącą papryką w sosie pomidorowym rozpieszczają podniebienie. Wypróbuj ten przepis - jest grzechu warty.

Składniki:
batat
oliwa
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziołowego pieprzu
sól, pieprz
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
100 g żółtego sera, a najlepiej mozzarelli

Sposób przygotowania:
Batata dokładnie umyj w bieżącej wodzie. Przekrój na pół, włóż do formy żaroodpornej, polej oliwą, wstaw do pieca, piecz 30 minut w 180 st. C. Piersi kurczaka umyj, pokrój na małe, podłużne kawałki. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmaż kawałki kurczaka. Dopraw chilli, słodką papryką, kuminem, ziołowym pieprzem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w pióra. Papryki umyj i pokrój w paski. Cebulę i papryki dodaj do kurczaka, wymieszaj. Smaż chwilę, aż warzywa lekko zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj posiekane ząbki czosnku. Wymieszaj. Otwórz puszkę fasoli, odcedź zalewę i wypłucz fasolkę wodą, ponownie odcedź. Dodaj fasolkę do kurczaka. Zalej przecierem pomidorowym, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, aby składniki dobrze się połączyły - około 5 minut. Wyjmij batata z pieca. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ z batata, zostawiając centymetrowe brzegi. Farsz przełóż do wydrążonych batatów. Chojnie nałóż górkę farszu, posyp startym serem. Ponownie wstaw do pieca na 10-15 minut. Piecz, aż ser się zezłoci. Posyp natką pietruszki, podawaj z jogurtem.

Więcej o: