Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!

Ten przepis jest idealny dla początkujących kucharzy na pobudzenie wyobraźni. Lody bananowe stanowią tylko bazę. Dodając różne składniki stworzysz fantastyczne smaki. Do tych lodów śmiało dodawaj: kawę, likiery, orzech, wanilię, cynamon, kardamon, imbir, skórkę z pomarańczy, migdały, orzechy, owoce sezonowe albo kakao (tylko nie wszytko na raz). Powodzenia!

Składniki:
4 banany
łyżka masła orzechowego
miód
orzechy laskowe

Sposób przygotowania:
Obierz banany. Pokrój na spore kawałki, włóż do woreczka i wstaw do zamrażarki na 8 godzin. Następnie zamrożone kawałki banana wrzuć do blendera i zblenduj na jednolitą masę. Przelej masę do foremki, dodaj łyżkę masła orzechowego i wymieszaj niezbyt dokładnie, tak, by porcje masła orzechowego pozostały niewymieszane. Jeżeli chcesz, by lody były bardziej twarde, wstaw je do zamrażarki jeszcze na 2 godziny.

Nałóż lody do pucharków, polej miodem i posyp orzechami laskowymi.

Więcej o: