Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty

Sos pesto nie musi być drogi: zamiast bazylii użyj rukoli, a nasiona pinii zastąp pestkami dyni. Takie pesto smakuje nawet lepiej od oryginału. Sos z rukoli jest bardziej wyrazisty niż ten z bazylii, ma ostrzejszy smak, a cytryna go podkręca. Przygotowanie zajmie wam około 3 minut. Wystarczy poczekać, aż makaron się ugotuje.

Składniki:
1/2 ząbka czosnku
30 g parmezanu
30 g prażonych pestek dyni
ok z połówki cytryny
sól, pieprz
dwie garści rukoli
100 - 150 ml oliwy

Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia włóż czosnek, parmezan, pestki dyni, dopraw solą, pieprzem, wyciśnij sok z połówki cytryny. Wlej 1/3 oliwy i dokładnie zblenduj wszystkie składniki. Następnie dodaj rukolę i oliwę - ponownie zblenduj. Pesto gotowe.

Więcej o: