Nowalijki nie tylko surowe. Sałatka z pieczonymi rzodkiewkami!

Rzodkiewki są smaczne nie tylko surowe. Polecamy taką ekstrawagancję, aby rzodkiewki sobie upiec - choćby dla samego elementu poznania. Skropione sokiem z cytryny są przepyszne. (I nie mów pod nosem, że to niedobre, bo jeszcze nie jadłeś).
Zobacz wideo

Składniki:
Sałatka:
pęczek rzodkiewek
mieszanka sałat
rukola
liście szpinaku
czarne oliwki

Sos winegret:
oliwa
sok z cytryny
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:
Pieczemy rzodkiewki: Rzodkiewki umyj, odkrój nać i ogonki. Pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Dopraw solą i pieprzem, polej oliwą. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 st. C. na 30 minut. Robimy sos winegret: Wymieszaj oliwę z musztardą, sok z cytryny, miód, dopraw solą i pieprzem. Robimy sałatkę: Do miski włóż liście sałat, rukoli, szpinaku. Posyp upieczonymi rzodkiewkami i czarnymi oliwkami. Polej sosem winegret.

Więcej o:
Copyright © Agora SA