Poncz rabarbarowy. Tak, mili Państwo, smakuje lato 2016

Ten eliksir bogów pijemy w wyjątkowo silne upały albo gdy temperatura ledwo przekroczy 20 st. C. Rewelacyjnie gasi pragnienie.

Składniki:
Poncz rabarbarowy:
2 litry wody
szczypta imbiru
laska cynamonu
3 goździki
1 kg rabarbaru
skórka z jednej cytryny
sok z jednej pomarańczy
5 łyżek brązowego cukru
butelka różowego wina

Oraz:
Pomarańcza
Mango
lód

Sposób przygotowania:
Zagotuj 1,5 l wody. Dodaj cynamon, goździki, imbir - gotuj. Rabarbar dokładnie umyj, nie obieraj, pokrój w centymetrowe kawałki. Wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Dodaj brązowy cukier, wymieszaj. Wszystko gotuj około 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia. Odcedź ugotowany rabarbar. Poncz przelej do ozdobnej misy, dodaj plasterki pomarańczy, kawałki mango i lód. Nalewamy do małych szklaneczek. Pij z uśmiechem na twarzy.

Więcej o: