Poncz rabarbarowy. Tak, mili Państwo, smakuje lato 2016

Ten eliksir bogów pijemy w wyjątkowo silne upały albo gdy temperatura ledwo przekroczy 20 st. C. Rewelacyjnie gasi pragnienie.

Poncz rabarbarowy - składniki:

  • 2 litry wody
  • szczypta imbiru
  • laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 kg rabarbaru
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • butelka różowego wina

Oraz:

  • pomarańcza
  • mango
  • lód

Poncz rabarbarowy - sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 1,5 l wody. Dodaj cynamon, goździki, imbir - gotuj.
  2. Rabarbar dokładnie umyj, nie obieraj, pokrój w centymetrowe kawałki.
  3. Wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Dodaj brązowy cukier, wymieszaj. Wszystko gotuj około 15 minut.
  4. Następnie odstaw do ostygnięcia i dcedź ugotowany rabarbar.
  5. Poncz przelej do ozdobnej misy, dodaj plasterki pomarańczy, kawałki mango i lód.
  6. Nalewamy do małych szklaneczek. Pij z uśmiechem na twarzy.
Więcej o: