Składniki:
na 4 sztuki burgerów
2 duże buraki
2 jajka
0,5 szklanki prażonego słonecznika
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego imbiru (można dać świeży)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki oliwy
Składniki na sos:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
zielone pesto
sól i pieprz
Dodatkowo:
4 bułki
liście młodego szpinaku
pomidor
czerwona cebula
cukinia
Sposób przygotowania:
Robimy burgery:
Obierz burak i i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok, a następnie dodaj bułkę tartą, prażony słonecznik, pieprz ziołowy, chili, pietruszkę oraz imbir (my dodaliśmy świeżo starty), jajka, sól, oregano i całość wymieszaj. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładaj nieduże placki z przygotowanej mieszanki i smaż po obu stronach po ok. 2 minuty.
Robimy sos:
Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, świeżo wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
Składamy burgery:
Spód bułki wysmaruj przygotowanym sosem. Następnie układaj kolejno: szpinak. kotlet z burak a, pomidory, cukinię (uprzednio podsmażonej na patelni grillowej) i ponownie nałóż sos. Dołóż cebulę i górną połówkę bułki.
A teraz spróbuj całość zmieścić w buzi. Powodzenia.