Burger z buraków

Nie bądź burak, zrób burgera. Dystans do siebie to podstawa. Jeżeli ktoś ci mówi, że jesteś burakiem, zdystansuj go i pokaż się z najlepszej strony- przyrządź burgera z buraków. Gwarantujemy, że każdy z nas chciałaby mieć w kuchni takiego buraka. Burak.
Zobacz wideo

Składniki:
na 4 sztuki burgerów
2 duże buraki
2 jajka
0,5 szklanki prażonego słonecznika
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego imbiru (można dać świeży)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki oliwy

Składniki na sos:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
zielone pesto
sól i pieprz

Dodatkowo:
4 bułki
liście młodego szpinaku
pomidor
czerwona cebula
cukinia

Sposób przygotowania:
Robimy burgery:
Obierz burak i i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok, a następnie dodaj bułkę tartą, prażony słonecznik, pieprz ziołowy, chili, pietruszkę oraz imbir (my dodaliśmy świeżo starty), jajka, sól, oregano i całość wymieszaj. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładaj nieduże placki z przygotowanej mieszanki i smaż po obu stronach po ok. 2 minuty.

Robimy sos:
Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, świeżo wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.

Składamy burgery:
Spód bułki wysmaruj przygotowanym sosem. Następnie układaj kolejno: szpinak. kotlet z burak a, pomidory, cukinię (uprzednio podsmażonej na patelni grillowej) i ponownie nałóż sos. Dołóż cebulę i górną połówkę bułki.

A teraz spróbuj całość zmieścić w buzi. Powodzenia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA