Czekoladowe lizaki - aby rączki i sumienie były czyste!

Specjalnie dla HAPS'a Karol Strasburger opowiada kawał: Jaka jest ulubiona czekolada Che Guevary - "chekolada". Nasza ulubiona czekolada jest na patyku i z kolorowymi dodatkami!
Zobacz wideo

Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
żelki miśki
draże kokosowe
cukrowe kulki
kandyzowane owoce
płatki śniadaniowe

Sposób przygotowania:
W niewielkim rondlu zagotuj szklankę wody, na garnku postaw miskę, do miski wsyp czekoladę. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Na stole rozwiń papier do pieczenia. Połóż na papierze patyczki do lodów, my wykorzystaliśmy papierowe słomki. Na jednym z końcu słomki zrób kleksa z czekolady i rozprowadź czekoladę tak by powstał równy lizak. Gdy czekolada jest jeszcze płynna posyp ją kolorowymi dodatkami, miśkami, płatkami śniadaniowymi, kolorowymi posypkami i czym tylko masz ochotę. Jeśli nałożysz za dużo, dodatki się nie przykleją, a czekolada będzie się łamać.
Kiedy będziesz już dumny z poczynionych dekoracji, wstaw lizaki do zamrażarki na godzinę, żeby czekolada porządnie stężała. Po tym czasie możesz się dzielić czekoladowymi lizakami. (Żartujemy).

Więcej o:
Copyright © Agora SA