Składniki:
Spód:
200 g herbatników
120 g masła, roztopionego
400 g kajmaku z puszki
300 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokrusz na drobny piasek. W rondelku, na małym ogniu rozpuść masło, dodaj do herbatników i dokładnie wymieszaj. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż ciasteczka z masłem. Wyrównaj i ugnieć powierzchnię. Wstaw na pół godziny do lodówki.
Gdy spód ciasta się zestali, wyjmij formę z lodówki. Wymieszaj masę kajmakową i ostrożnie wyłóż ją na twardy spód z ciastek. Wstaw do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy, jeszcze zimne pokrój na batoniki. Ułóż je w równych odstępach na papierze do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. Polej batoniki czekoladą.
Jeśli możesz się powstrzymać to wstaw je jeszcze na godzinę do zamrażalnika - wtedy ładnie czekolada stwardnieje i będzie łatwiej je jeść, palce nie będą się brudzić, ale jeśli już nie możesz wytrzymać to smacznego! Hapsnij. Ciesz się życiem!