Najlepszy drobiowy kebab. Jak u mamy

Lubisz kebaby, ale ulubiona budka, w której ją kupowałaś/eś jest zamknięta? Nic straconego! Zrób własnego kebaba i już nigdy nie uzależniaj się od innych.
Zobacz wideo

Składniki:
500 g mięsa z piersi kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kuminu
1 laska cynamonu
1 duży liść laurowy
2-3 łyżki stołowe octu
oliwa
3 ząbki czosnku

Do wypełnienia pity:
pomidor
kapusta pekińska
sos czosnkowy
sos mieszany

Oraz:
pity!

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski. Mięso dopraw solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim, słodką papryką, gałką muszkatołową, kuminem i cynamonem. Dodaj liść laurowy, ocet i oliwę. Odstaw na godzinę, aby mięso się zamarynowało. Ustaw patelnię na kuchence, przełóż kurczaka na rozgrzaną patelnię, smaż mięso na rumiano, pod koniec smażenia dodaj czosnek. Pitę skrop wodą z obu stron i podgrzej w mikrofalówce przez 1 minutę - po tym czasie będzie mięciutka i gorąca. Odkrój brzeg pity. Wysmaruj środek pity sosem czosnkowym i/ albo ostrym sosem chilli. Nakładaj na przemian warstwę kapusty pekińskiej z drobno posiekaną czerwoną cebulą, pomidorami i mięsem. Na górę pitę polej jeszcze sosem czosnkowym i pikantnym. Pit gotowy!

Więcej o:
Copyright © Agora SA