Odwrócona, najprostsza na świecie tarta cebulowa

Lekcja 1: tarte aux oignons, czyli tarta cebulowa. Jeśli uważasz, że proste pomysły są najlepsze, ta tarta jest dla ciebie. Ta spieczona, słodziutka cebulka smakuje tak fantastycznie, że postradasz zmysły. Ciasto francuskie się kruszy i robi bałagan, ale to nie istotne, ktoś to kiedyś posprząta, teraz liczy się ten wyborny smak i aromat. Tarta najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z pieca, taka cieplutka, rumiana i chrupiąca. Bon appetit PS. Podczas gotowania prosimy mówić z francuskim akcentem - zupełnie jak Pascal Brodnicki - z wyrazistym "r".

Składniki:
2 łyżki masła
1 kg małych cebulek, możesz dodać także czerwone cebule
100 ml białego wina
rozmaryn
sól, pieprz
ciasto francuskie

Sposób przygotowania:
Obierz cebule, przekrój na pół, odetnij końcówki cebulek. Na patelni z metalową rączką rozpuść 2 łyżki masła. Poukładaj cebule na patelni szerszą stroną do dołu, smaż aż cebulki solidnie się zrumienią, wlej białe wino, dopraw solą i pieprzem, posyp rozmarynem. Smaż nadal, aż płyn odparuje. Przykryj płatem ciasta francuskiego i wstaw całą patelnię do pieca nagrzanego do 180st. C na 20 minut.

Więcej o: