Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
100 g serka mascarpone
50 ml likieru z kukułek
Polewa:
biała czekolada
ciemna czekolada
Sposób przygotowania:
Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Na gazie postaw garnek z wodą, na garnku ustaw miskę i do miski wyrzuć czekoladę, mieszaj aż czekolada się rozpuści. Zdejmij miskę z garnka odstawiamy czekoladę, by nieco ostygła. Do osobnej miski wrzuć serek mascarpone, wlej czekoladę i likier z kukułek i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę schładzaj przez godzinę w lodówce. Gdy masa stężeje wyjmij ją z lodówki i w dłoniach utocz małe kulki. Następnie nadziej je na bambusowy patyczek.
Polej kulki rozpuszczoną białą czekoladą (podobnie rozpuść w kąpieli wodnej, zupełnie jak gorzką). Wstaw kulki na chwilę do lodówki, żeby biała czekolada dobrze zastygła. I teraz najtrudniejsza część, namaluj na czekoladkach Eddarda Starka: oczy - krzyżyki, usta - wystarczy pozioma kreska, jeszcze tylko broda i wąsy i Eddard Stark gotowy. I ostatnie pociągnięcie - używając gęstego, czerwonego dżemu zrób na patyczku niewielki czerwony zaciek.