Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

To nie są zwykłe pankejki z nutellą! Tym razem słodki, czekoladowy krem jest w środku. Te placki mają same zalety: można je jeść palcami i nie ubrudzić sobie łapek oraz bez względu na to, jak będzie wyglądał efekt końcowy (umówmy się, naleśniki i nutella - takie połączenie w każdej formie jest piękne) można się nimi chwalić na fejsie, insta i snapie - rzuć internet na kolana.

Składniki:
na około 6 dużych pancakes
2,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
2 jajka
2 szklanki mleka
szczypta soli

Dodatkowo:
ok. 6 łyżek nutelli
owoce jakie lubisz
olej lub masło do smażenia

Sposób przygotowania:
Robimy nadzienie: Na papierze do pieczenia rozsmaruj po łyżce nutelli - utwórz dość grube Placki, wielkości około 6 cm. Wstaw na około godzinę do zamrażarki.

Robimy pancakes:
Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko, jajka, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wlej na patelnię porcję ciasta, tak by była nieco większa niż przygotowane placki z nutelli. Smaż tylko z jednej strony, gdy placek będzie już rumiany, wyjmij z zamrażarki jeden płatek nutelli i połóż na naleśniku na patelni. Od razu zalej kolejną, mniejszą porcję ciasta, tak aby równo zakryła całą nutellę i nie wylała się na patelnię. Ostrożnie przewróć placek i smaż jeszcze chwilę. Smacznego!

Więcej o: