Pasta z zielonego groszku i fety

Próbowałeś sobie kiedyś wyobrazić zupełnie nowy kolor? Nie próbuj, tylko zrób go sobie sam. Z groszku, cytryny i sera feta. Nawet Wikipedia wymięknie. Ani to seledynowy, ani platynowy, a już na pewno nie malachit. A jak już będziesz miał dość poszukiwań odpowiedniego określenia, po prostu zjedz tę zagadkową pastę. Ten smak sprawi, że nazwa nie będzie miała zupełnie znaczenia.

Składniki:
450 g mrożonego zielonego groszku
sok z połowy cytryny
200 g sera feta
pieprz

Sposób przygotowania:
W posolonym wrzątku ugotuj groszek - około 15 minut. W blenderze wymieszaj groszek, fetę, trochę wody z gotowania (około 0,5 szklanki), dopraw pieprzem. Ostrożnie z solą - feta jest już słona. Pastę podawaj z chrupiącym pieczywem.

Więcej o: