Zbożowe miseczki, czyli cycuszki Prozerpiny. Śniadanie godne bogów

Prozerpina to starorzymska bogini kiełkującego zboża, opiekunka dusz, królowa świata podziemnego i patronka naszego dzisiejszego śniadania. Celebruj zdrowe i harmonijne życie już od rana, ze zbożową miseczką naszej patronki. Rozmiar miseczki - A.
Zobacz wideo

Składniki:
2 banany
100 ml miodu
125 g płatków owsianych
łyżeczka cynamonu
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
50 g żurawiny
serek homogenizowany/jogurt
dowolne owoce do dekoracji, my wykorzystaliśmy jabłka, winogrona i miechunkę

Sposób przygotowania:
Do miski wrzuć obrane banany i zmiksuj na gładką masę. Dodaj miód, płatki owsiane, cynamon, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę ( jeśli masz ochotę na więcej bakali - dodaj je śmiało, ale UWAGA! gdy masa będzie zbyt sucha i nie będzie się kleić dodaj jeszcze pół zmiksowanego banana). Polecamy także dodać szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Formę do muffinek wysmaruj dokładnie masłem. Do każdego zagłębienia nałóż niewielką ilość masy i palcami uformuj kształt miseczki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu odczekaj chwilę, aż miseczki ostygną. Do środka miseczki nałóż serek homogenizowany, dodaj ulubione owoce. Najlepiej smakują świeże i chrupiące, ale miseczki możesz także upiec wcześniej i przechowywać około trzech dni w lodowce.

Więcej o:
Copyright © Agora SA