Przepiękny, rumiany, chrupiący grzebień z ziemniaka - poleca Leszek Stanek

Leszek Stanek jako aktor doskonale umie odróżnić mit od prawdy. Nam zdradził, że ziemniaki nie są niczemu winne, to bezbronne, delikatne warzywa. To ten podstępny sosik jest wszystkiemu winny, to on jest tuczący. Więc uważaj, ile sosu dodajesz do ziemniaczków podczas obiadu. Nasze pieczone ziemniaki polecamy jeść z jajkiem sadzonym i maślanką. Niebo w gębie.
PS. Ziemniaczki serio są zdrowe i mają więcej witaminy C niż jabłka.

Składniki:
ziemniaki - 1-2 na osobę
masło albo oliwa
sól
pieprz
rozmaryn

Sposób przygotowania:
Umyj ziemniaki, albo obierz. Krój ziemniaki na cienkie, około 2 milimetrowe plasterki. Aby ułatwić sobie pracę, po obu stronach ziemniaka połóż bambusowe patyczki - dzięki temu nóż nie będzie przecinał ziemniaka do końca i powstanie równa harmonijka. Przełóż ziemniaki na blachę do pieczenia, posmaruj masłem, albo oliwą, dopraw solą i pieprzem, posyp rozmarynem. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jeśli chcesz by ziemniaki były bardziej wypieczone, zostaw je w piecu na dłużej.

Więcej o: