Łosoś z sałatką z batatów i soczewicy - modnie i zdrowo

Wiemy, że lubisz modne jedzenie. Te efektowne danka na łożu z miksu sałat czy rukoli podane z oryginalnym dressingiem, te świeże rybki, soczewice czy bataty zamiast kartofelka. Pycha! "Ale czy to zdrowe?" - zastanawiasz się, bo to dla ciebie ważne. Kochany, zielenina to same witaminy, soczewica to cenne białko, a ryby - mega kwasy omega! Widzisz, jak zdrowo gotujesz. Tylko #poswojemu.

Składniki:
Filety z łososia:
4 filety z łososia
suszone chili
sól
olej do smażenia

Sałatka z batatów i soczewicy:
400 g batatów
200 g czarnej soczewicy
czerwona papryczka chili
łyżka oliwy z oliwek
80 g rukoli
150 g sera typu feta
sól
pieprz

Pomarańczowy sos sałatkowy:
3 łyżki masła
szalotka
pomarańcza
2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:
Sałatka z batatów i soczewicy:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. Ugotuj soczewicę (ok. 20 minut), dobrze ją odsącz i odstaw. Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę (2 x 2 cm). Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem i piecz ok. 20 minut, aż będą miękkie. Do miski włóż rukolę, soczewicę, upieczone bataty, pokrojony w dużą kostkę ser feta i drobno posiekaną papryczkę chili. Delikatnie wymieszaj.

Pomarańczowy sos sałatkowy:
Szalotkę drobno posiekaj. Masło rozpuść w rondelku, dorzuć szalotkę, zamieszaj i poczekaj, aż lekko się zeszkli. Do rondelka zetrzyj skórkę z połowy dobrze wyszorowanej pomarańczy i dodaj sok wyciśnięty z całego owocu. Gdy część płynu odparuje, odstaw rondelek z ognia.

Filety z łososia:
Łososia posól i posyp suszonym chili. Smaż na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minut z każdej strony. Zdejmij z ognia i odstaw na minutę, żeby odpoczął. Podawaj z sałatką i pomarańczowym sosem.

Więcej o: