Placki po kapitańsku z łososiem

Że placki z ziemniaków to pyszna rzecz, to wiemy. Wiedzą to doskonale nasi rodacy. A gdyby tak je zrobić #poswojemu z nutką Szwecji? Każdy ma swój sprawdzony przepis na udane placki ziemniaczane, a my dzisiaj proponujemy wersję z łososiem. Wyjdą na pewno kapitalnie.
Zobacz wideo

Składniki:
400 g twardych ziemniaków
1 łyżeczka soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
olej
80 g wędzonego łososia
50 g kwaśnej śmietany
koperek

Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki. Umyj i zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Posól solą morską i pozostaw na 10 minut. Po upływie tego czasu dokładnie odsącz ziemniaki z wody. Im więcej wody odsączysz tym łatwiej będzie przygotować chrupiące placki. Posyp ziemniaki świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszaj, a następnie podziel na 4 porcje. Podgrzej dużą ilość oleju na patelni. Połóż podzielone porcje ziemniaków na patelnię i lekko je ugnieć. Smaż z obu stron, aż się zrumienią i zrobią chrupiące - zajmie to od 6 do 10 minut.

Pokrój łososia w drobną kostkę i wymieszaj ze śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przyrządzony tatar nałóż na gorące placki i posyp koperkiem według uznania.

Więcej o:
Copyright © Agora SA