Ryba "po grecku" w cieście francuskim

Gotowanie to trochę taka metoda kija i marchewki. Kijem jest gotowanie i zmywanie, a marchewką jedzenie. Przy tym przepisie skracamy kija do minimum, a marchewka jest wyjątkowo okazała. Poznaj nasze przepis na najpiękniejszą rybę "po grecku" w cieście.

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko
100 g koncentratu pomidorowego
150 g filetów z dorsza lub innej białej, morskiej ryby
50 g mąki
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
300 ml wody
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
Kartki papieru A4
Folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Wykonaj z ciasta francuskiego stożki w kształcie marchewek: Złożoną na pół kartkę papieru włóż w arkusz folii aluminiowej, tak aby papier z żadnej strony nie wystawał, i zwiń całość w stożek. Uformowany stożek owiń kolejnym kawałkiem folii aluminiowej, zabezpieczając go przed rozwinięciem. Ciasto francuskie potnij w pasy o szerokości 1cm. Nawiń paski ciasta na foliowe stożki zaczynając od wierzchołka. Kawałki ciasta powinny na siebie zachodzić i sięgać do połowy stożka. Umieść wszystkie stożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Piecz stożki w 175 stopniach C przez 10-15 minut, aż się lekko zarumienią. Gdy całkowicie ostygną delikatnie zdejmij gotowe marchewki z ciasta francuskiego z foliowych stożków.

Przygotuj farsz:
Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące. Smaż na oleju z obu stron. Do niewielkiego garnka wlej olej i przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj starte na tarce marchewki, pietruszkę i selera oraz ziele angielskie i liście laurowe. Przesmaż wszystko przez chwilę, po czym zalej wodą. Duś pod przykryciem przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw całość solą i pieprzem. Ostudź. Przed faszerowaniem wyjmij z duszonych warzyw ziele angielskie i liście laurowe. Stożki z ciasta francuskiego nadziewaj na przemian farszem warzywnym i niewielkimi kawałkami ryby. W nadziane marchewki powtykaj natkę pietruszki.

Więcej o: