Paluszki rybne w cieście piwnym z sosem curry

Zawsze zastanawiało nas, jak zrobione są paluszki rybne, skoro ryby nie mają rąk. Odkryliśmy tę tajemnicę i teraz dzielimy się nią z Wami. A, że jesteście już duzi do panierki dodajemy piwa.

Składniki:
300 g filetu z białej ryby (np. dorsz, miruna)
1/2 szklanki piwa Książęce Golden Ale
1 jajko
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
pieprz
olej

Na sos curry:
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka nasion kolendry
1 duża szalotka
kilka małych korniszonów

Sposób przygotowania:
Przygotuj sos: Szalotkę i korniszony pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Wstaw do lodówki do czasu podania.

Przygotuj paluszki rybne: Rybę pokrój w plastry o szerokości około 2 centymetrów. Dopraw solą i pieprzem. W dużej misce umieść piwo Książęce Golden Ale, jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Kawałki ryby zanurzaj w cieście piwnym i od razu przekładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po około dwie minuty z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru.

Paluszki rybne odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem curry i ćwiartkami cytryny.

Więcej o: