Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem

Czy może być coś lepszego niż połączenie jedzenia i piwa? Może być: jedzenie zawierające piwo. Jeśli dotychczas kojarzyło Ci się ono głównie z polewaniem grillowanego mięsa bursztynowym napojem, spróbuj tego przepisu. Czekoladowe ciasto ze słodyczą Ciemnego Łagodnego i goryczą kakao (albo odwrotnie?) to ambrozja.

Składniki:
250 ml piwa Książęce Ciemne Łagodne
250 g masła
200 g cukru
50 g kakao
150 ml śmietany 18 proc.
2 jajka
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na karmel:
220 g cukru
80 ml piwa
100 g masła
150 ml śmietanki 30 proc.
1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Do rondela wlej piwo. Dodaj masło i podgrzewaj aż się rozpuści. Do ciepłej masy dodaj kakao i cukier, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. W dużej misce zmiksuj jajka ze śmietaną. Dodaj ostudzoną masę piwną i dokładnie wymieszaj. Przesiej do miski mąkę i sodę oczyszczoną. Delikatnie wmieszaj do masy piwnej. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40-50 minut w 180 stopniach C, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.

Przygotuj karmel: Piwo i cukier umieść w rondelku i podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj pokrojone na kawałki masło i gotuj chwilę na małym ogniu, aż składniki dokładnie się połączą. Wlej śmietankę i gotuj około 10 minut na wolnym ogniu, aż sos karmelowy zgęstnieje. Ostudź do temperatury pokojowej. Ciasto podawaj z sosem karmelowym.

Więcej o: