Trójkolorowe semifreddo

Wiele flag jest trójkolorowych. Podobnie jak flaga Krainy Radości, która składa się z trzech pasów w odcieniach trzech czekolad. Dobrze, że mamy tam wizę w postaci przepisu na to semifreddo.
Zobacz wideo

Składniki:
100 g czekolady gorzkiej E.Wedel
100 g czekolady mlecznej E.Wedel
100 g czekolady białej E.Wedel
100 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel
500 g zimnej śmietanki 36 proc.
3 jajka
3 żółtka
100g drobnego cukru

Dodatkowo:
Mała prostokątna foremka (keksówka)
Folia spożywcza
Świeże owoce do ozdoby

Sposób przygotowania:
Wszystkie czekolady posiekaj, przełóż do osobnych misek, roztop w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. Następnie ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą dużą miskę i umieść w niej jajka oraz żółtka. Dodaj drobny cukier i ubijaj całość mikserem około 8 minut, aby masa nabrała odpowiedniej temperatury oraz stała się jasna i puszysta. Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
W osobnej misce ubij na sztywno zimną śmietankę. Do ubitej śmietanki dodaj stopniowo masę jajeczną, za każdym razem delikatnie mieszając składniki szpatułką. Powstałą masę rozdziel po równo między trzy miski. Do każdej miski dodaj inny rodzaj rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj.

Na dno wyłożonej folią spożywczą keksówki przełóż masę z czekoladą białą i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Następnie nałóż masę z czekoladą mleczną i ponownie wstaw do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie drobno posiekaj chałwę. Po upływie 30 minut nałóż do foremki masę z czekoladą gorzką i posyp ją na wierzchu rozdrobnioną chałwą.

Delikatnie dociśnij chałwę aby zatopiła się w masie czekoladowej i wstaw całość do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Gotowe semifreddo pokrój w grube plastry i podawaj ozdobione świeżymi owocami i miętą.

Po więcej czekoladowych inspiracji zajrzyj na stronę http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Więcej o:
Copyright © Agora SA