Chrupiący chlebek lavash z masełkiem Karmellove

Znamy sekret tych, którzy są mistrzami cukiernictwa: łączą przeciwności. Ostre przyprawy z czekoladą, kruche spody z delikatnymi kremami, czy gorące wypieki z zimnymi lodami. Kierując się tą prostą zasadą zrobiliśmy deser idealny - chrupiące wytrawne chlebki lavash z delikatnym, słodkim karmellowym masełkiem. Od dziś możesz nas zaliczyć do grona mistrzów..
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na lavash:
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 opakowanie sezamków AHA! E.Wedel
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli

Składniki na masło czekoladowe:
1/4 tabliczki czekolady Karmellove E.Wedel
50 g miękkiego masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Sezamki bardzo drobno pokrusz lub zmiksuj w blenderze i przełóż do dużej miski. Dodaj pozostałe suche składniki (mąkę tortową i pełnoziarnistą, sól, oregano) i wymieszaj. Wlej oliwę z oliwek, olej sezamowy oraz wodę i wyrób na jednolite, zwarte ciasto.

Podziel ciasto na 4 kawałki i każdy z nich rozwałkuj najcieniej jak to tylko możliwe między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto pokrój na niewielkie prostokąty i przenieś wraz z papierem na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C i piecz około 15 minut, aż podpłomyki nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudź.

W międzyczasie przygotuj masło czekoladowe. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z masłem, natką pietruszki oraz szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowane masło podawaj z ostudzonymi podpłomykami.

Po więcej czekoladowych inspiracji zajrzyj na stronę http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Więcej o:
Copyright © Agora SA