Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta kruchego (na tartę)
200 g kremowego serka
50 g tartego żółtego sera
2 łyżki jogurtu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 cukinie
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie sezamków AHA! E.Wedel
sól
pieprz
Dodatkowo:
foremki do tartaletek
Sposób przygotowania:
Foremki do tartaletek wyłóż kruchym ciastem. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni.
W międzyczasie przygotuj resztę składników. Przy pomocy obieraczki do warzyw potnij cukinie w cienkie plastry. Posyp plastry cukinii solą i wymieszaj z oliwą z oliwek.
W osobnej misce przygotuj nadzienie. Kremowy serek wymieszaj z jogurtem, żółtym serem, oregano oraz startym ząbkiem czosnku oraz dopraw całość solą i pieprzem.
Do podpieczonych spodów z kruchego ciasta nałóż masę serową i ułóż w środku plastry cukinii zwijając je w różę. Sezamki bardzo drobno porusz lub zmiksuj w blenderze i posyp nimi wierzch tartaletek. Tak przygotowane tartaletki piecz kolejne 15 minut w 180 stopniach C, aż cukinia zmięknie.
Po więcej czekoladowych inspiracji zajrzyj na stronę http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/