Tartaletki różyczki z cukinią i sezamkami

Od zawsze uważaliśmy, że gotowanie to magia. Potrafimy zrobić ciastka, ze słodkim dodatkiem, które są wytrawne. Ale to nie wszystko! Nasze tartaletki wyglądają jak różyczki. Nie wierzysz? To zobacz to wideo!
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta kruchego (na tartę)
200 g kremowego serka
50 g tartego żółtego sera
2 łyżki jogurtu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 cukinie
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie sezamków AHA! E.Wedel
sól
pieprz

Dodatkowo:
foremki do tartaletek

Sposób przygotowania:
Foremki do tartaletek wyłóż kruchym ciastem. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni.

W międzyczasie przygotuj resztę składników. Przy pomocy obieraczki do warzyw potnij cukinie w cienkie plastry. Posyp plastry cukinii solą i wymieszaj z oliwą z oliwek.
W osobnej misce przygotuj nadzienie. Kremowy serek wymieszaj z jogurtem, żółtym serem, oregano oraz startym ząbkiem czosnku oraz dopraw całość solą i pieprzem.
Do podpieczonych spodów z kruchego ciasta nałóż masę serową i ułóż w środku plastry cukinii zwijając je w różę. Sezamki bardzo drobno porusz lub zmiksuj w blenderze i posyp nimi wierzch tartaletek. Tak przygotowane tartaletki piecz kolejne 15 minut w 180 stopniach C, aż cukinia zmięknie.

Po więcej czekoladowych inspiracji zajrzyj na stronę http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Więcej o:
Copyright © Agora SA