S³onecznikowiec z kremem Karmellove

S³oneczniki Van Gogha zdoby³y uznanie, na d³ugo po tym, jak zosta³y namalowane. Nasze ciacho s³onecznikowiec staje siê s³awne od razu po wyjêciu z piekarnika. Dlaczego? Bo jest nieziemsko pyszne.
Zobacz wideo

Składniki:
Biszkopt:
5 łyżek mąki pszennej
6 jajek
6 łyżek drobnego cukru
1 czubata łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Prażony słonecznik:
300 g łuskanych pestek słonecznika
150 g masła
75 g cukru
3 łyżki mleka

Krem:
200 g miękkiego masła
1 słoik Kremu Wedlowskiego Karmellove (230 g)

Składniki na poncz:
½ szklanki mocnej herbaty
1 łyżka soku z cytryny

Polewa:
100 g czekolady mlecznej E.Wedel
1 łyżka oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj suche składniki - mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Żółtka wymieszaj z octem i dodaj do ubitych białek. Do masy jajecznej dodaj partiami suche składniki (mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia) i delikatnie wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 35 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj prażony słonecznik: do garnka włóż masło, cukier oraz mleko -podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Dodaj pestki słonecznika i praż je przez kilka minut często mieszając. Następnie przełóż pestki słonecznika na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 20 minut, aż pestki nabiorą złotego koloru. Ostudź.

Przygotuj krem: w dużej misce umieść miękkie masło i zmiksuj na puszystą masę. Ciągle miksując, dodaj partiami Krem Wedlowski Karmellove. Na koniec wsyp do kremu ostudzone pestki słonecznika i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wstaw krem do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu: mocną herbatę wymieszaj z sokiem z cytryny.

Przygotuj polewę: mleczną czekoladę z dodatkiem łyżki oleju rozpuść w kąpieli wodnej.

Poskładaj ciasto: biszkopt przetnij na dwa blaty i nasącz je ponczem. Na dolny blat nałóż krem karmelowy z pestkami słonecznika i przykryj go drugim blatem. Wierzch ciasta udekoruj polewą z mlecznej czekolady. Przed podaniem schłódź ciasto w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Po więcej czekoladowych inspiracji zajrzyj na stronę http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Wiêcej o:
Copyright © Agora SA