Świąteczne tiramisu z Nutellą

Czy czasem zastanawiasz się, kto potencjalnie może dołączyć do ciebie w czasie Wigilii? A może w tym roku będzie to fan włoskiej kuchni? Bądź przygotowany i zrób pyszne, świąteczne tiramisu.
Zobacz wideo

Składniki:
600 g kremu angielskiego (przepis poniżej)
300 g śmietany kremówki
300 g serka mascarpone
75 g cukru pudru
400 g gotowych biszkoptów
500 ml kawy
kilka kropli rumu lub marsali

Składniki na krem angielski:
500 g pełnotłustego mleka
8 żółtek jaj
120 g cukru
35 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
szczypta soli

Dodatkowo:
120 g Nutelli (15 g na porcję)
złote perełki do ozdoby
folia spożywcza
rękaw cukierniczy
8 szklanek

Sposób przygotowania:
Przygotuj krem angielski. Włóż pustą miskę ze stali nierdzewnej do zamrażarki (użyjesz jej później do chłodzenia kremu). Podgrzej w rondelku mleko z cukrem waniliowym. Zdejmij rondelek z ognia, gdy tylko zacznie wrzeć przy ściankach naczynia. W oddzielnej misce wymieszaj żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i solą. Pomału dolewaj gorące mleko cały czas mieszając.

Ponownie podgrzej masę, cały czas mieszając, aż zacznie parować i gęstnieć (około 2 minut). Zdejmij rondelek z ognia i przelej krem do schłodzonej miski, by ostygł. Przykryj miskę folią spożywczą. Schłódź krem do temperatury 4-5 stopni (zajmie to około 30 minut).

Przygotuj tiramisu. W misce lekko ubij śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem. Dopraw kilkoma kroplami rumu lub marsali. Delikatnie dodaj do masy krem angielski.

Biszkopty szybko zanurzaj w kawie. Przygotuj 8 szklanek. Do każdej nałóż trochę kremu mascarpone, a następnie układaj warstwę biszkoptów. Przykryj kolejną warstwą kremu. Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj tiramisu choinką z Nutelli. Czubek każdego drzewka ozdób złotą perełką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA