Boeuf Stroganow

Dla jednych bez tej potrawy nie ma dobrego wesela czy komunii, dla drugich nocna eskapada musi mieć przystanek w barze, w którym podają ten rarytas, trzeci zaś tylko po to jeżdżą pociągami, przesiadując w wagonie restauracyjnym. My proponujemy zostać jednak w domu, obejrzeć nasz film i przygotować najpyszniejszy posiłek jak stąd do El Paso. Czemu El Paso? Bo... El Paso leży nad Rio Grande, a Boeuf Stroganow jest bardzo Grande!
Zobacz wideo

Składniki:

- 500 g polędwicy wołowej,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 500 ml bulionu,
- 150 ml przecieru pomidorowego,
- olej,
- sól,
- pieprz.

Sposób przygotowania:

Polędwicę pokrój w cienkie paski, cebulę w kostkę, a pieczarki i ogórki kiszone w plasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda i zaczną się rumienić. Na koniec dopraw solą i przełóż do miski.

Na tę samą patelnię wlej kolejną, niewielką porcję oleju. Na mocno rozgrzany olej wrzuć mięso i smaż, aż straci surowy kolor i się zarumieni. Dodaj przesmażone wcześniej pieczarki, koncentrat pomidorowy oraz słodką i ostrą paprykę i wymieszaj. Dodaj bulion, przecier pomidorowy oraz musztardę i doprowadź całość do wrzenia. Duś przez około 5 minut na średnim ogniu (polędwicy tyle wystarczy, ale jeśli użyjesz innego kawałka mięsa, duś pod przykryciem do miękkości). Na koniec dodaj kiszone ogórki i ewentualnie dopraw danie solą oraz pieprzem.

Podawaj z pieczywem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA