Boeuf Stroganow

Dla jednych bez tej potrawy nie ma dobrego wesela czy komunii, dla drugich nocna eskapada musi mieć przystanek w barze, w którym podają ten rarytas, trzeci zaś tylko po to jeżdżą pociągami przesiadując w wagonie restauracyjnym. My proponujemy zostać jednak w domu, obejrzeć nasz film i przygotować najpyszniejszy posiłek jak stąd do El Paso. Czemu El Paso? Bo... El Paso leży nad Rio Grande, a Boeuf Stroganow jest bardzo Grande!

Składniki:
500 g polędwicy wołowej
300 g pieczarek
1 cebula
4 ogórki kiszone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
500 ml bulionu
150 ml przecieru pomidorowego
olej
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Polędwicę pokrój w cienkie paski, cebulę w kostkę, a pieczarki i ogórki kiszone w plasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda i zaczną się rumienić. Na koniec dopraw solą i przełóż do miski.

Na tą samą patelnię wlej kolejną, niewielką porcję oleju. Na mocno rozgrzany olej wrzuć mięso i smaż, aż straci surowy kolor i się zarumieni. Dodaj przesmażone wcześniej pieczarki, koncentrat pomidorowy oraz słodką i ostrą paprykę i wymieszaj. Dodaj bulion, przecier pomidorowy oraz musztardę i doprowadź całość do wrzenia. Duś przez około 5 minut na średnim ogniu (polędwicy tyle wystarczy, ale jeśli użyjesz innego kawałka mięsa duś pod przykryciem do miękkości). Na koniec dodaj kiszone ogórki i ewentualnie dopraw danie solą oraz pieprzem.

Podawaj z pieczywem.

Więcej o:
Komentarze (6)
Boeuf Stroganow
Zaloguj się
  • mariawiertel

    Oceniono 1 raz 1

    Do Strogonowa nie dodaje się pieczarek,a tym bardziej ogórków.Klasyczny Strogonow podaje sie z kluseczkami.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX