Szakszuka

Śniadanie, jak twierdzą mędrcy, jest najważniejszym posiłkiem dnia. Skoro tak, warto zrobić coś miłego dla siebie zaraz po przebudzeniu i zaserwować sobie Szakszukę, czyli "Wielki Bałagan", który zdecydowanie uporządkuje nasze samopoczucie.
Zobacz wideo

Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
500 g pomidorów krojonych z puszki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4-5 jajek
garść posiekanej bazylii lub kolendry

Sposób przygotowania:
Cebulę i czerwoną paprykę pokrój w kostkę, a czosnek oraz papryczkę chilli w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek oraz chilli. Po chwili dodaj paprykę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj przyprawy – słodką i ostrą paprykę oraz kmin rzymski i smaż około minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodaj krojone pomidory i dopraw całość do smaku solą oraz cukrem. W kilku miejscach delikatnie rozsuń sos pomidorowy łyżką i powbijaj tam jajka. Przykryj patelnię i duś danie około 5-6 minut, aż białko jaj się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Posyp szakszukę świeżą bazylią i od razu podawaj. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA