Zupa gulaszowa

Słowo gulyás w języku węgierskim oznacza "pasterza bydła". I taką zupę, która jest definicją otulenia, przyrządzali w kociołku nad ogniskiem pasterze. Po talerzu tak pysznej strawy zapewne układali się na miękkich trawach i zapadali w najwspanialszą na świecie drzemkę. My też chcemy!
Zobacz wideo

Składniki:
500 g mięsa wołowego
1 czubata łyżka mąki pszennej
300 g pieczarek
2 duże ziemniaki
2 marchewki
3 kolorowe papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 l bulionu
350 g przecieru pomidorowego
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj wszystkie składniki. Pieczarki pokrój na ćwiartki, marchewkę, czosnek oraz chilli w plasterki, a ziemniaki, paprykę i cebulę w kostkę. Mięso wołowe pokrój w niewielkie kawałki „na jeden kęs" i wymieszaj z mąką, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej mięso, aż zacznie się rumienić.  Następnie dodaj cebulę, czosnek oraz chilli i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj pieczarki oraz marchewkę i smaż kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Dodaj oregano, słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Wlej bulion oraz przecier pomidorowy, dodaj listki laurowe oraz ziele angielskie i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj około 45 minut, po czym dodaj ziemniaki oraz kolorowe papryki i gotuj kolejne 15 minut, aby warzywa zmiękły.

Na koniec dopraw zupę solą oraz pieprzem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA