Szybki i prosty przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego

Przed wami herbatka z teściami, a nie macie czasu na przygotowanie przekąski? Spokojnie! Tym przepisem podbijecie serce nawet najbardziej wymagającej mamy.

Cynamonowe róże z ciasta francuskiego - składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 75 g miękkiego masła,
  • 4-5 łyżek drobnego brązowego cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu.

Dodatkowo:

  • cukier puder do ozdoby,
  • foremka blaszana na 6 muffinek.

Cynamonowe róże z ciasta francuskiego - krok po kroku:

  1. Rozwiń pierwszy arkusz ciasta francuskiego i posmaruj go dokładnie miękkim masłem.
  2. Równomiernie posyp całe ciasto brązowym cukrem oraz cynamonem i przykryj je drugim arkuszem ciasta.
  3. Pokrój ciasto na sześć długich pasków i każdy z nich zwiń w ślimaczka.
  4. Przełóż ślimaczki do foremki na muffiny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  5. Piecz około 30 minut, aż różyczki mocno wyrosną i nabiorą złotego koloru.
  6. Przed podaniem posyp róże cukrem pudrem.
Więcej o: