Stek wo這wy z chipsami z buraka i puree z karmelizowanej cebuli - symfonia smaku na twoim talerzu

Pi瘯ny dla oka, wspania造 dla podniebienia. Idealnie wysma穎ny stek uzupe軟iony artystycznie u這穎nymi pyszno軼iami rodem z restauracji z gwiazdami Michelin. Jedzcie, cieszcie si, smakujcie 篡cie i nie wstyd嬈ie si fotografowa jedzenia. To ma貫 dzie豉 sztuki!

Stek wo這wy z chipsami z buraka - sk豉dniki na 2 porcje:

  • 2 steki z antrykotu / pol璠wicy wo這wej o grubo軼i 2,5 cm
  • oliwa z oliwek do sma瞠nia
  • 1 造磬a mas豉
  • s鏊 w p豉tkach
  • 鈍ie穎 mielony pieprz
  • 1 造磬a liofilizowanego buraka
  • doniczka li軼i rukwi wodnej lub kie趾i rzodkiewki
  • piklowany burak
  • 2 鈔ednie buraki

Marynata piklowa:

  • 120 g cukru
  • 500 ml wody
  • 120 ml octu spirytusowego 10 proc.
  • sk鏎ka z 1/8 pomara鎍zy
  • ziele angielskie i li嗆 laurowy
  • szczypta soli

Chipsy z buraka:

  • 2 鈔ednie buraki
  • 1 litr oleju do g喚bokiego sma瞠nia
  • s鏊 do posypania

Puree z karmelizowanej cebuli:

  • 4 cebule
  • 5 造瞠k oliwy z oliwek
  • 2 造瞠czki miodu spadziowego
  • 2 造瞠czki octu balsamicznego
  • 1/4 造瞠czki soli

Narz璠zia/Urz康zenia: mandolina spiralna lub prosta, patelnia o grubym dnie, sitko do herbaty, peeler do warzyw, garnek, piekarnik, blender kielichowy, s這ik do piklowania.

Stek wo這wy z chipsami z burak - wykonanie:

  1. Puree z cebuli: cebul przekr鎩 wzd逝 na p馧, obierz I pokr鎩 wzd逝 na 鏀emki. Rozgrzej patelni, wlej oliw i kiedy b璠zie gor帷a - wrzu 鏀emki cebuli. Pos鏊. Sma na 鈔ednim ogniu, a cebula zmi瘯nie, ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Powinna si przyrumieni i lekko przypali od spodu. Prze堯 cebul do blendera kielichowego, dodaj mi鏚 i ocet. Zblenduj na g豉dkie puree. Prze堯 do pojemnika. Mo瞠sz przechowa puree w lod闚ce do 3 dni. Przed podaniem podgrzej w rondlu z przykrywk.
  2. Piklowany burak i chipsy: Obierz buraki. Na mandolinie spiralnej z przystawk do julienne (zapa貫k) pokr鎩 buraki w d逝gie nitki, prze堯 do miski z zimn wod zakwaszon sokiem z cytryny na 1 minut, nast瘼nie po這w dok豉dnie osusz na papierowym r璚zniku.
  3. Pikle z buraka: Reszt burak闚 ugotuj al dente na parze.
  4. Przygotuj marynat piklow: 500 ml wody zagotuj z cukrem i szczypt soli, mieszaj帷, rozpu嗆 kryszta趾i. Dodaj ocet, sk鏎k z pomara鎍zy, li嗆 laurowy i ziele angielskie i odstaw, aby marynata si ostudzi豉. Zalej marynat ugotowane na parze buraki. Piklowanie wykonaj na kilka dni, co najmniej jeden dzie przed podaniem.
  5. Chipsy z buraka: Olej podgrzej w rondlu do temperatury 180 stopni C. Wrzucaj partiami osuszone nitki surowego buraka, po kilkunastu sekundach wyci庵nij 造磬 cedzakow i prze堯 na papier kuchenny, aby ods帷zy nadmiar oleju. Prze堯 chipsy do piekarnika (temp. 80 stopni Celsjusza) na ok. 1 godzin, do ca趾owitego wysuszenia.
  6. Przed sma瞠niem ogrzej steki do temperatury pokojowej (ok. 20 minut po wyci庵ni璚iu z lod闚ki). Posyp steki sol w p豉tkach, z obu stron. Ustaw temperatur w piekarniku na 50 stopni Celsjusza. Rozgrzej bardzo mocno patelni. Kiedy b璠zie gor帷a - dodaj oliw, a po kilkunastu sekundach u堯 na patelni steki wo這we. Sma, dociskaj帷 lekko, aby r闚nomiernie si sma篡造, po 2 minuty z ka盥ej strony. Prze堯 na metalow tack albo talerz, przykryj lu幡o foli aluminiow i wstaw do piekarnika na 6 minut.

Plating:

Podgrzej talerze w piekarniku (50 stopni Celsjusza). Porcj podgrzanego puree z cebuli na堯 造磬 z boku talerza. Dodaj piklowane buraki (ogrzane do temperatury pokojowej), u堯 przekrojone po ukosie steki wo這we, udekoruj nitkami buraczanego chipsa i pudru z buraka oraz listkami rukwi lub rzodkiewki.

Wi璚ej o:
Komentarze (1)
Stek wo這wy z chipsami z buraka i puree z karmelizowanej cebuli - symfonia smaku na twoim talerzu
Zaloguj si
  • siwywaldi

    0

    Jako嗆 stek闚 z wo這winy, zale篡 przede wszystkim od gatunku mi瘰a, czyli rasy krowy, z kt鏎ej to mi瘰o pochodzi. A z tym w Polsce jest beznadziejnie, bo nasze "me熥i", nadaj si jedynie do produkcji mleka

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX