Skrzydełka buffalo z sosem serowym - amerykańska klasyka rozgrzewająca zmysły i idealna przekąska na mecz I Przepisy HapsVod.pl!
Skrzydełka buffalo z sosem serowym - amerykańska klasyka rozgrzewająca zmysły i idealna przekąska na mecz
REKLAMA
Haps
Wszyscy kochają pikantne skrzydełka. Przepis na nie przyfrunął z Ameryki Północnej, w której ten przysmak od lat wiedzie bezapelacyjny prym. Idealne na mecz, film czy spotkanie z przyjaciółmi. Choć dobrze wiemy, że naszymi najlepszymi przyjaciółmi są na zawsze właśnie te skrzydełka...
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Skrzydełka buffalo z sosem serowym - przepis:
REKLAMA
Składniki na skrzydełka:
1 kg skrzydełek z kurczaka
4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki ostrego sosu paprykowego
50 g masła
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól
pieprz
olej do głębokiego smażenia
Składniki na sos serowy:
100 g sera z niebieską pleśnią
1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki śmietany 12 proc.
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Skrzydełka buffalo z sosem serowym - krok po kroku:
Na początku przygotuj sos serowy. Ser z niebieską pleśnią pokrusz do miseczki. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie utrzyj widelcem. Schowaj sos do lodówki do czasu użycia.
Skrzydełka podziel na trzy części w miejscach zgięcia. Pozbądź się najcieńszych części (nie nadają się do jedzenia, ale możesz je wykorzystać do bulionu), a pozostałe kawałki dokładnie wymieszaj z mąką kukurydzianą oraz łyżeczką soli i pieprzu.
Obtoczone skrzydełka wrzucaj partiami na rozgrzany olej i smaż po około 10 minut, aż kurczak będzie złotobrązowy i porządnie wysmażony w środku. W tym czasie umieszczaj gotowe kawałki w piekarniku nagrzanym do 120 stopni Celsjusza, aby nie ostygły.
W niewielkim rondlu rozpuść masło. Dodaj ostry sos paprykowy, pieprz cayenne, po pół łyżeczki soli oraz zwykłego pieprzu i wymieszaj na jednolitą masę.
Polej ostrym sosem usmażone skrzydełka i wymieszaj tak, aby każdy kawałek został nim dokładnie pokryty.