Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach I Przepisy HapsVod.pl!
Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach
REKLAMA
Tomasz Pazdyk
Nie przejdziecie obojętnie obok spaghetti carbonara. Szczególnie jeśli w grę wchodzi prawdziwy, włoski przepis. Tak się jada w Rzymie i wyjątkowo nie zgodzimy się z Obeliksem - wcale nie "tacy głupi ci Rzymianie".
5
fot. Jowita Romaniuk
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Prawdziwe spaghetti carbonara - składniki:
220 g makaronu spaghetti lub spaghettoni
25 g wędzonego boczku, guanciale (wędzony wieprzowy policzek) lub pancetty pokrojone w małe kawałki
2 łyżki oliwy z oliwek
4 jajka
50 g startego parmezanu lub pecorino
1 łyżeczka świeżo mielonego lub młotkowanego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Prawdziwe spaghetti carbonara - krok po kroku:
Ugotuj makaron al dente w dużym garnku w osolonej wodzie.
W międzyczasie podgrzej oliwę na patelni i usmaż na chrupko boczek, guanciale lub pancettę.
Wymieszaj w misce trzy jajka i jedno żółtko ze startym serem i pieprzem.
Gdy makaron będzie gotowy odcedź go, dodaj na patelnię do boczku, wymieszaj i wyłącz ogień.
Chwilę odczekaj, dodaj masę jajeczno-serową i dokładnie wymieszaj na patelni.