Ciasto czekoladowe z patelni żeliwnej, czyli miłość od pierwszego kęsa

Ten przepis ma w sobie przynajmniej dwa słowa, które 99 procent ludzkości kocha nad życie. "Ciasto", bo kochamy nad życie ciasta i "czekoladowe", bo również nad życie kochamy czekoladę i wszystko, co czekoladowe. Do tego w przepisie jest "masło" więc wpadliśmy po uszy. Jesteśmy zakochani!

Ciasto czekoladowe z patelni - składniki na ciasto:

  • 170 g masła
  • 3/4 szklanki mocnej kawy
  • 45 g kakao
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 225 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 1i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki na krem czekoladowy:

  • 170 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietanki 36 proc.
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • patelnia żeliwna o średnicy 26cm
  • kolorowa posypka

Ciasto czekoladowe z patelni - krok po kroku:

Na początku przygotuj krem: śmietankę podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie delikatnie wrzeć na brzegach. Gorącą śmietanką zalej połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, aż oba składniki połączą się w jednolitą masę. Na koniec dodaj do kremu czekoladowego szczyptę soli. Ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie schowaj do lodówki, aby krem stężał.

Przygotuj ciasto: na patelnię żeliwną włóż masło i wlej kawę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści. Zdejmij patelnię z ognia i dokończ na niej przygotowywanie ciasta. Dodaj kakao oraz gorzką czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Następnie dodaj cukier oraz szczyptę soli, wbij jajka i wymieszaj ostrożnie do połączenia składników. Na koniec dodaj mąkę i sodę oczyszczoną.

Wstaw patelnię z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut, aż środek ciasta się zetnie.

Upieczone ciasto zostaw na patelni do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowany wcześniej krem energicznie wymieszaj szpatułką, przełóż na schłodzone ciasto i rozsmaruj tworząc delikatne fale. Wierzch udekoruj kolorową posypką.

Więcej o:
Komentarze (4)
Ciasto czekoladowe z patelni żeliwnej, czyli miłość od pierwszego kęsa
Zaloguj się
  • prawdaprawda

    Oceniono 5 razy 5

    Czyli jednak ciasto z piekarnika,
    A bez patelni można się doskonale obejść, jak się ma brytfannę.

  • amon34

    Oceniono 1 raz 1

    Niby w jakim sensie ono jest z patelni? Moze byc z czegokolwiek, bo jedyne do czego sluzy ta patelnia to roztopienie masła.

  • doridan67

    0

    Uwielbiam takie ciasta, jeszcze wilgotne w środku to takie dla mnie są najsmaczniejsze. Ja dodaję sporo ciemnego kakao decomorreno, gorzką czekoladę, lubię też dodać do ciasta do środka czerwone porzeczki :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX