Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu Dominiki Wójciak

- Ja i Jenny byliśmy jak marchewka z groszkiem - powiedział Forrest Gump o swojej przyjaciółce z dzieciństwa i największej miłości. Zgadzamy się z bohaterem powieści Winstona Grooma - gdy raz przygotujecie to danie z dzieciństwa, będziecie już na zawsze nierozłączni!

Marchewka z groszkiem i chrzanem - przepis:

  • 500 g marchwi
  • 250 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka startego chrzanu (lub 1,5 łyżki chrzanu ze słoiczka)
  • 2 łyżki masła
  • 60 g śmietanki 30 proc.
  • garść kiełków rzodkiewki
  • sól
  • pieprz

Marchewka z groszkiem i chrzanem - krok po kroku:

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy marchewkę, solimy. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, aż marchewka się zrumieni.
  3. Następnie dodajemy mrożony groszek oraz dolewamy trzy łyżki wody i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy cztery minuty. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż płyn odparuje.
  4. Wlewamy śmietankę i dodajemy chrzan. Gotujemy 2-4 minuty, doprawiamy do smaku i podajemy z kiełkami rzodkiewki.
Więcej o: