Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]

Przepisów na sos bolognese jest prawdopodobnie tak dużo, jak odmian pomidorów. Niemniej szanujemy większość i do ogródka pełnego spaghetti ze słynnym sosem dorzucamy kamyczek w postaci naszej receptury. A wy, jak robicie swoje sosy?

Spaghetti bolognese - przepis:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • cukier (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • spaghetti
  • tarty parmezan 

Spaghetti bolognese - składniki:

  1. Boczek, marchewkę, cebulę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż boczek, aż się zrumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę oraz selera i smaż około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone i dopraw je solidnie solą oraz pieprzem. Smaż, aż wołowina straci surowy kolor i zacznie się rumienić. Wlej mleko i duś na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje. Następnie wlej wino i ponownie duś do momentu, aż na patelni zostanie minimalna ilość płynu.
  4. Dodaj krojone pomidory z puszki, liście laurowe (opcjonalnie możesz też dodać oregano) i dokładnie wymieszaj.
  5. Przykryj patelnię i duś sos na minimalnym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  6. Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i cukrem, jeśli będzie zbyt kwaśny.
  7. Gotowy sos wymieszaj ze spaghetti lub innym ulubionym makaronem i posyp parmezanem.
Więcej o:
Komentarze (5)
Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]
Zaloguj się
  • golass

    0

    25 lat mieszkam we wloszech. mleko w ragù? nie macie pojecia o wloskiej kuchni. pozdrawiam.

  • starystormy

    0

    Na sos bolonski przepis jest jeden. Reszta to sosu a'la bolonski. Bolonskiego nie podaje sie ze spaghetti tylko z dlugimi makaronami plaskimi. To podstawy ktore wiedza nawet dzieci ale ktore sa obce redaktorom hapsa

  • bezzebnykloszard

    0

    Do bolońskiego ragu, czyli tzw. spaghetti po bolońsku praktycznie nie używan się pomidorów.
    Z samą wołowiną potrawa jest za sucha, polecam użyć po 250g wołowiny i wpieprzowiny.
    To co nadaje daniu smak to boczek. Wybierz taki jaki lubisz najbardziej. To on zdominuje smak całości.
    Nie używaj żadnego cukru ani oregeno.
    Wyżej wspomniane pomidory - użyj jednej małej puszki koncentratu rozrobionego w bulionie.
    Jako wino najlepiej sprawdzi się tutaj lambrusco, ze względu na naturalną słodycz.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX