Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]

Przepisów na sos bolognese jest prawdopodobnie tak dużo, jak odmian pomidorów. Niemniej szanujemy większość i do ogródka pełnego spaghetti ze słynnym sosem dorzucamy kamyczek w postaci naszej receptury. A wy, jak robicie swoje sosy?
Zobacz wideo

Spaghetti bolognese - przepis:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • cukier (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • spaghetti
  • tarty parmezan 

Spaghetti bolognese - składniki:

  1. Boczek, marchewkę, cebulę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż boczek, aż się zrumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę oraz selera i smaż około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone i dopraw je solidnie solą oraz pieprzem. Smaż, aż wołowina straci surowy kolor i zacznie się rumienić. Wlej mleko i duś na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje. Następnie wlej wino i ponownie duś do momentu, aż na patelni zostanie minimalna ilość płynu.
  4. Dodaj krojone pomidory z puszki, liście laurowe (opcjonalnie możesz też dodać oregano) i dokładnie wymieszaj.
  5. Przykryj patelnię i duś sos na minimalnym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  6. Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i cukrem, jeśli będzie zbyt kwaśny.
  7. Gotowy sos wymieszaj ze spaghetti lub innym ulubionym makaronem i posyp parmezanem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA