Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD] I Przepisy HapsVod.pl!
Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]
REKLAMA
Haps
Przepisów na sos bolognese jest prawdopodobnie tak dużo, jak odmian pomidorów. Niemniej szanujemy większość i do ogródka pełnego spaghetti ze słynnym sosem dorzucamy kamyczek w postaci naszej receptury. A wy, jak robicie swoje sosy?
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Spaghetti bolognese - przepis:
500 g mielonej wołowiny
100 g wędzonego boczku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki mleka
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 puszka pomidorów krojonych
2 liście laurowe
1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)
sól
pieprz
cukier (opcjonalnie)
Dodatkowo:
REKLAMA
spaghetti
tarty parmezan
Spaghetti bolognese - składniki:
Boczek, marchewkę, cebulę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż boczek, aż się zrumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę oraz selera i smaż około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone i dopraw je solidnie solą oraz pieprzem. Smaż, aż wołowina straci surowy kolor i zacznie się rumienić. Wlej mleko i duś na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje. Następnie wlej wino i ponownie duś do momentu, aż na patelni zostanie minimalna ilość płynu.
Dodaj krojone pomidory z puszki, liście laurowe (opcjonalnie możesz też dodać oregano) i dokładnie wymieszaj.
Przykryj patelnię i duś sos na minimalnym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i cukrem, jeśli będzie zbyt kwaśny.
Gotowy sos wymieszaj ze spaghetti lub innym ulubionym makaronem i posyp parmezanem.