Przepis na przepyszny sernik japoński

Żeby przygotować ten prosty i pyszny deser, nie musisz być ninja kulinariów. Ale kiedy już upieczesz ten smakołyk, zapewniamy, że domownicy - niczym wytrawni japońscy wojownicy - niepostrzeżenie doprowadzą do zniknięcia sernika. Być może jeszcze z tortownicy!

Sernik japoński - przepis:

  • 100 g masła
  • 100 g kremowego serka (typu Philadelphia)
  • 130 ml mleka
  • 8 żółtek jaj
  • 13 białek jaj
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 mąki kukurydzianej
  • 130 g drobnego cukru

Do ozdoby:

  • cukier puder
  • truskawki
  • świeża mięta

Dodatkowo:

  • tortownica o średnicy około 23 cm

Sernik japoński - krok po kroku:

  1. W niewielkim rondelku umieść masło, kremowy serek oraz mleko i podgrzewaj, często mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Zdejmij rondel z ognia i ostudź.
  2. W dużej misce roztrzep żółtka. Dodaj masę serową z rondla i wymieszaj do połączenia składników. Następnie przesiej do miski oba rodzaje mąki i wymieszaj, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek.
  3. W osobnej misce umieść białka i ubij na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy.
  4. Do masy z żółtkami dodaj 1/4 ubitych białek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  5. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko postukaj blaszką w blat, aby pozbyć się z ciasta ewentualnych pęcherzyków powietrza.
  6. Boki oraz spód tortownicy szczelnie owiń folią aluminiową i wstaw ją do drugiej, większej blaszki. Napełnij większą blaszkę gorącą wodą do wysokości 2 centymetrów i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 25 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 50 minut
  7. Jeszcze ciepłe ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki i przełóż na talerz. Oprósz wierzch cukrem pudrem i ozdób kawałkami truskawek.
Więcej o:
Komentarze (15)
Przepis na przepyszny sernik japoński
Zaloguj się
  • valla-maldoran

    Oceniono 6 razy 6

    Raczej jakaś jajeczna wydumka.

  • domrosa

    Oceniono 6 razy 6

    Taaaa, japoński. W Japonii nie używa się nabiału!

  • kac

    Oceniono 5 razy 5

    W Azji w tym w Japonii niemal nie używa się mleka a w zasadzie nabiału.
    Ten przepis to coś niemal jak 'szynka po arabsku'...

  • popieramkukiza

    Oceniono 5 razy 5

    Totalnie was pokręciło. To nie jest żaden sernik, a tym bardziej japoński.

  • yulek_cezar

    Oceniono 5 razy 5

    To znamienne, że na zdjęciu ten sernik ma zakalec, jest dość trudny do zrobienia. Trzeba go kilka razy spróbować zrobić by wyszedł. No i słony ser Filadelfia w przepisie, jego się w Polsce nie używa, jest za słony. Widać, że przepis bezmyślnie skopiowane przez kogoś kto go ani razy nie spróbował zrobić. Piekłem ten sernik kilka razy i nie jest ani tak dobry (smakuje jak jajecznica z serem), ani tak prosty jak tu piszą.

  • bene_gesserit

    Oceniono 5 razy 5

    Niestety, to ciasto smakuje jak lekko wilgotne ciasto ucierane, a nie jak sernik.
    Ten przepis został wymyślony przez Azjatów, których większość ma problemy z trawieniem laktozy - dlatego ilość sera jest taka skromna.

    Efekt - smaczne, ale raczej nijakie w smaku ciasto. Nie Sernik, ale "sernik". Szkoda wysiłku i skłądników, moim zdaniem, lepiej zrobić naszą tradycyjną wersję.

  • dust-in-the-wind

    Oceniono 3 razy 3

    po zapoznaniu się z komentarzami i skomplikowanym przepisem upiekę tradycyjny sernik "z kratką". Zawsze wychodzi.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX