Przepis na przepyszny sernik japoński

Żeby przygotować ten prosty i pyszny deser, nie musisz być ninja kulinariów. Ale kiedy już upieczesz ten smakołyk, zapewniamy, że domownicy - niczym wytrawni japońscy wojownicy - niepostrzeżenie doprowadzą do zniknięcia sernika. Być może jeszcze z tortownicy!
Zobacz wideo

Sernik japoński - przepis:

  • 100 g masła
  • 100 g kremowego serka (typu Philadelphia)
  • 130 ml mleka
  • 8 żółtek jaj
  • 13 białek jaj
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 mąki kukurydzianej
  • 130 g drobnego cukru

Do ozdoby:

  • cukier puder
  • truskawki
  • świeża mięta

Dodatkowo:

  • tortownica o średnicy około 23 cm

Sernik japoński - krok po kroku:

  1. W niewielkim rondelku umieść masło, kremowy serek oraz mleko i podgrzewaj, często mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Zdejmij rondel z ognia i ostudź.
  2. W dużej misce roztrzep żółtka. Dodaj masę serową z rondla i wymieszaj do połączenia składników. Następnie przesiej do miski oba rodzaje mąki i wymieszaj, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek.
  3. W osobnej misce umieść białka i ubij na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy.
  4. Do masy z żółtkami dodaj 1/4 ubitych białek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  5. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko postukaj blaszką w blat, aby pozbyć się z ciasta ewentualnych pęcherzyków powietrza.
  6. Boki oraz spód tortownicy szczelnie owiń folią aluminiową i wstaw ją do drugiej, większej blaszki. Napełnij większą blaszkę gorącą wodą do wysokości 2 centymetrów i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 25 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 50 minut
  7. Jeszcze ciepłe ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki i przełóż na talerz. Oprósz wierzch cukrem pudrem i ozdób kawałkami truskawek.
Więcej o:
Copyright © Agora SA