Malinowe kokosanki - prosty i szybki przepis na "niebo w gębie"

"Koko" od kokosa, a "sanki" od jazdy bez trzymanki naszych kubków smakowych po zboczach ciastek pokrytych białym puchem wiórków. Jasne? No to super, teraz tylko zróbcie to sami.

Malinowe kokosanki - składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 200 g malin
  • 4 białka
  • 400 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Malinowe kokosanki - przepisy:

  1. Maliny wymieszaj z 1/4 szklanki cukru i dokładnie rozgnieć widelcem. Odstaw na kilka minut, aby puściły soki.
  2. Białka umieść w dużej misce. Dodaj pozostałą szklankę cukru oraz łyżeczkę soli i ubij na wysokich obrotach, aż białka dość mocno się spienią, ale nie będą sztywne (zajmie to około 3 minut).
  3. Do ubitych białek dodaj rozdrobnione maliny oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  4. Nabieraj po solidnej łyżce masy (możesz wykorzystać łyżkę do lodów) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe kokosanki. Każdą kokosankę delikatnie uklep i wyrównaj palcami.
  5. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz około 30 minut. Po upieczeniu całkowicie ostudź.
  6. Gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego rozpuść w mikrofalówce lub z kąpieli wodnej.
  7. Ostudzone kokosanki zanurz od spodu w czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę.
  8. Pozostałą czekoladą delikatnie polej kokosanki z wierzchu (jak na wideo) i wstaw je do lodówki na około 20 minut, aby stężały.
Więcej o: