Malinowo-czekoladowe ciasto zebra. Pyszny melanż na każdą okazję

- Ja cię pikam! - powiedział Marty, czyli zebra z filmu "Madagaskar". Jesteśmy przekonani, że tak samo skwitowałby nasze malinowo-czekoladowe ciasto, gdyby miał okazję skosztować.
Zobacz wideo

Malinowo-czekoladowe ciasto zebra - składniki:

Ciasto podstawowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka

Ciasto czekoladowe:

  • 1/2 ciasta podstawowego
  • 1/4 szklanki kakao

Ciasto malinowe:

  • 1/2 ciasta podstawowego
  • 1/2 szklanki dżemu malinowego
  • 1 łyżeczka różowego barwnika spożywczego

Polewa czekoladowa:

  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.
  • 1,5  tabliczki gorzkiej czekolady

Do ozdoby:

  • świeże maliny
  • świeża mięta
  • cukier puder

Malinowo-czekoladowe ciasto zebra - przepis:

  1. Na początku wymieszaj mokre składniki – jajka, olej rzepakowy, mleko.
  2. W osobnej, dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól.
  3. Do suchych składników wlej składniki mokre i wymieszaj na jednolitą masę. Rozdziel ciasto po równo do dwóch misek. Pierwszą część ciasta wymieszaj z kakao, a drugą z dżemem malinowym i barwnikiem.
  4. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj na środek blaszki na przemian po jednej chochli masy kakaowej i po jednej chochli masy malinowej, za każdym razem czekając chwilę, aż ciasto rozpłynie się na boki.
  5. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Śmietankę podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie delikatnie wrzeć na brzegach. Gorącą śmietanką zalej połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, aż oba składniki się połączą. Polej ostudzone ciasto i wstaw na chwilę do lodówki, aby polewa stężała. Na koniec udekoruj wierzch ciasta świeżymi malinami oraz listkami mięty i delikatnie posyp całość cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA