Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami idealny na wiosenny posiłek

"Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty" - przygotowując Dutch Baby, właśnie piosenkę Marka Grechuty słyszeliśmy w głowie. I nie da się ukryć, że smak i aromat przywołał najmilsze wiosenne wspomnienia. Odpalcie radio, odpalcie piekarnik i do dzieła!
Zobacz wideo

Dutch baby ze szpinakiem - przepis:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła

Dodatki:

  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 garść zielonych szparagów
  • 3 plasterki prosciutto
  • 2 jajka
  • koperek do ozdoby

Potrzebne:

  • patelnia żeliwna o średnicy ok. 26 cm

Dutch baby ze szpinakiem - krok po kroku:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i umieść w nim pustą żeliwną patelnię.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. W osobnej misce wymieszaj jajka z mlekiem i wlej do suchych składników. Wymieszaj ciasto naleśnikowe, aż pozbędziesz się grudek. Na koniec dodaj posiekane zioła i jeszcze raz wymieszaj.
  3. Wyjmij rozgrzaną patelnię z piekarnika i rozpuść na niej dwie łyżki masła, rozprowadzając je dokładnie po całej patelni. Następnie wlej ciasto naleśnikowe i wstaw patelnię z powrotem do piekarnika. Piecz około 15 minut w 200 stopniach, aż boki ciasta mocno się podniosą, a środek będzie lekko ścięty.
  4. W międzyczasie przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój szparagi na cienkie wstążki (główki szparagów pozostaw w całości).
  5. Wstępnie upieczony naleśnik posmaruj gotowym zielonym pesto. Na pesto rozłóż wstążeczki szparagów. W wolne miejsca powtykaj kawałki mozzarelli oraz suszonej szynki i wbij dwa surowe jajka. Na wierzchu porozkładaj główki szparagów. Zapiekaj kolejne 10 minut w 200 stopniach, aż jajka się zetną. Na koniec posyp zapieczone jajka solą oraz pieprzem i ozdób wierzch naleśnika kawałkami świeżego koperku.
Więcej o:
Copyright © Agora SA