Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami idealny na wiosenny posiłek I Przepisy HapsVod.pl!
Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami idealny na wiosenny posiłek
REKLAMA
Haps
"Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty" - przygotowując Dutch Baby, właśnie piosenkę Marka Grechuty słyszeliśmy w głowie. I nie da się ukryć, że smak i aromat przywołał najmilsze wiosenne wspomnienia. Odpalcie radio, odpalcie piekarnik i do dzieła!
6
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Dutch baby ze szpinakiem - przepis:
Składniki:
REKLAMA
6 jajek
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżka drobno posiekanego koperku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
Dodatki:
2 łyżki zielonego pesto
1 kulka mozzarelli
1 garść zielonych szparagów
3 plasterki prosciutto
2 jajka
koperek do ozdoby
Potrzebne:
patelnia żeliwna o średnicy ok. 26 cm
Dutch baby ze szpinakiem - krok po kroku:
Na początku rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i umieść w nim pustą żeliwną patelnię.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. W osobnej misce wymieszaj jajka z mlekiem i wlej do suchych składników. Wymieszaj ciasto naleśnikowe, aż pozbędziesz się grudek. Na koniec dodaj posiekane zioła i jeszcze raz wymieszaj.
Wyjmij rozgrzaną patelnię z piekarnika i rozpuść na niej dwie łyżki masła, rozprowadzając je dokładnie po całej patelni. Następnie wlej ciasto naleśnikowe i wstaw patelnię z powrotem do piekarnika. Piecz około 15 minut w 200 stopniach, aż boki ciasta mocno się podniosą, a środek będzie lekko ścięty.
W międzyczasie przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój szparagi na cienkie wstążki (główki szparagów pozostaw w całości).
Wstępnie upieczony naleśnik posmaruj gotowym zielonym pesto. Na pesto rozłóż wstążeczki szparagów. W wolne miejsca powtykaj kawałki mozzarelli oraz suszonej szynki i wbij dwa surowe jajka. Na wierzchu porozkładaj główki szparagów. Zapiekaj kolejne 10 minut w 200 stopniach, aż jajka się zetną. Na koniec posyp zapieczone jajka solą oraz pieprzem i ozdób wierzch naleśnika kawałkami świeżego koperku.