Bulgogi - koreańska kuchnia według Cook Story by Samsung, czyli warsztaty Bartosza Snecza-Dębskiego

Wyrazista w smaku, o apetycznych kolorach. Ma karmić nie tylko ciało, lecz ciesząc oczy i podniebienie, także naszą duszę. Kuchnia koreańska zyskuje coraz większą popularność w Polsce. W czym tkwi sekret wyjątkowości potraw wywodzących się z kraju kimchi, k-popu i technologii?

Kuchnia koreańska słynie z wyrazistych, często wręcz pikantnych potraw. Oparta jest na tradycyjnych daniach z mięsa, warzyw, czy soi, zwanych banchan, które podaje się z ryżem lub makaronem. Najpopularniejszą koreańską potrawą jest kimchi. Kiszonka, do której często dodaje się także rzepę, przez mieszkańców Korei spożywana jest niemal codziennie. Nie bez powodu uznana została za koreańską potrawę narodową.

Kimchi, banchan, czy kurczak K.F.C to tylko niektóre potrawy chętnie zamawiane w azjatyckich restauracjach. Większość z nich z łatwością przyrządzimy we własnej kuchni, jak choćby bulgogi. To tradycyjne koreańskie danie to nic innego jak cienko pokrojone, grillowane lub smażone mięso wołowe, marynowane w zaprawie na bazie sosu sojowego. Wyjątkowy smak bulgogi sprawił, że znalazły się na liście 50 najlepszych potraw świata.

Przedstawiamy prosty przepis na bulgogi, którym podzielił się z nami Bartosz Snecz - Dębski z Cook Story by Samsung.

Bulgogi (Korean BBQ)

Składniki:

Marynata Bulgogi:

Sos sojowy 3 łyżki

Cukier brązowy 1 łyżka

Mirin 2 łyżki

Jabłko 1/2

Cebula 1/2

Czosnek 2 ząbki

Imbir 3-4 cm

Pieprz 1/2 łyżki

Blendujemy dokładnie wszystkie składniki.

Pozostałe:

Antrykot 200g

Marchewka 1 szt.

Cebula 1/2

Szczypior 1 pęczek

Olej sezamowy

Olej

Sezam biały prażony

Sposób przygotowania:

Antrykot kroimy w cienkie plastry, zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Marchewkę kroimy w paski, a cebulę w piórka. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy do momentu aż zrobi się lekko brązowe (ok 3-5 min.). Następnie dodajemy olej, marchewkę oraz cebulę i smażymy przez 2-3 min. Na sam koniec dolewamy olej sezamowy. Mięso po zdjęciu z patelni dekorujemy szczypiorem i sezamem. Bulgogi najlepiej podawać z ryżem.

Ze smakiem i sposobem wykonania tych wyjątkowych, koreańskich potraw mieli okazję zapoznać się uczestnicy warsztatów kulinarnych Korean Street Food prowadzonych przez Bartosza Snecza - Dębskiego, które odbyły się w ramach Food Blogger Fest. Kucharz związany jest z przestrzenią kulinarną Cook Story by Samsung, która już od prawie dwóch lat przyciąga miłośników wyjątkowych smaków i kulinarnych eksperymentów. Showroom, połączony ze szkołą gotowania, wyposażony jest w profesjonalne stanowiska do gotowania oraz wysokiej klasy urządzenia AGD marki Samsung. Przestrzeń ta jest lubiana przez uznanych szefów kuchni, pasjonatów sztuki kulinarnej, a także wszystkich amatorów gotowania, którzy w miłej atmosferze chcą odkrywać nowe smaki z całego świata.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA