Babeczki leśny mech - ciastka ze szpinakiem, które pokocha cała rodzina

Pamiętacie legendarnego marynarza Popeye'a? Źródłem jego mocy był szpinak, po zjedzeniu którego miał nadludzką moc. Dlatego zalecamy zjedzenie naszych babeczek, bo po nich ma się nadludzką moc. Do zjedzenia kolejnych babeczek.
Zobacz wideo

Babeczki leśny mech - przepis:

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na krem:

  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Do ozdoby:

drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)

Babeczki leśny mech - krok po kroku:

  1. Umyty i osuszony szpinak zmiksuj z olejem przy pomocy blendera.
  2. W dużej misce umieść jajka oraz cukier i ubij mikserem na jasną i puszystą masę. Zajmie to około 5 minut.
  3. Dodaj rozdrobniony szpinak i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  4. Na koniec przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą i dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do silikonowych foremek na muffinki, wypełniając je do 2/3 wysokości.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 20-25 minut. Upieczone babeczki całkowicie wystudź.
  7. W międzyczasie przygotuj krem. Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce i zmiksuj na puszystą, gładką masę. Wstaw do lodówki.
  8. Po ostudzeniu odetnij po około pół centymetra z wierzchu każdej babeczki i pokrusz na drobne kawałeczki.
  9. Dolną część babeczek posmaruj kremem i obtocz w zielonych okruszkach.
  10. Na koniec udekoruj wierzch babeczek świeżymi owocami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA