Ciasto migdałowe z owocami. Szybkie, pyszne i jeszcze raz pyszne!

Haps ceni sobie szybkie i najsmaczniejsze na świecie przepisy. Dlatego dziś proponujemy pyszne ciasto, które sprawi, że dzień każdego z nas stanie się lepszy. Wystarczą do tego trzy słowa: ciasto, migdały i owoce!

Ciasto migdałowe z owocami - przepis:

  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany 36 proc.
  • 100 g drobnego cukru
  • 120 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka drobnych sezonowych owoców (malin, jeżyn, borówek)

Dodatkowo:

  • kokilki lub inne małe foremki do zapiekania
  • masło do wysmarowania kokilek

Ciasto migdałowe z owocami - krok po kroku:

  1. Jajka roztrzep ze śmietaną na jednolitą masę. Dodaj drobny cukier, mielone migdały oraz mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
  2. Przełóż ciasto do foremek wysmarowanych masłem i powciskaj w nie drobne owoce. Wierzch oprósz brązowym cukrem.
  3. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 20 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.