Kurczak Generała Tso - pyszne "chińskie" danie wymyślone w... USA!

Kurczak Generała Tso? Poprosimy! Choć wygląda jak danie typowo chińskie, został wymyślony w USA. Bez trudno podbił jednak serca i podniebienia smakoszy w latach 70. ubiegłego wieku i do dziś rozpala zmysły fanów kurczaka w wydaniu słodkim, kwaśnym z nutką ostrości. Skusicie się?

Kurczak Generała Tso - składniki: 

  • 500 g udźców z kurczaka (bez kości) 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki oleju 
  • 3 cm świeżego imbiru 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chilli 

Na sos: 

  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 

Dodatkowo: 

  • ryż 
  • szczypiorek 
  • sezam

Kurczak Generała Tso - sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. 
  2. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a czosnek i papryczkę chilli pokrój w plasterki. 
  3. Udźce z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.
  4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso, aż zrumieni się ze wszystkich stron.
  5. Następnie dodaj czosnek, chilli oraz imbir i przesmaż przez minutę.
  6. Wlej sos i wymieszaj tak, aby dokładnie pokrył kawałki kurczaka.
  7. Smaż jeszcze 1-2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.
  8. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem, posypanego szczypiorkiem i jasnym sezamem.
Więcej o: