Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na... sucho!

Lubisz ogórki małosolne, ale nie nie masz czasu i nie pamiętasz, jak się robi idealną zalewę? Mamy na to rozwiązanie! Oficjalnie ogłaszamy, że od dziś naszą ulubioną przekąską są ogórki małosolne na sucho! Dziwne? Otóż nie, są równie pyszne, co tradycyjne z przepisu od babci.

Ogórki małosolne na sucho - składniki: 

  • 1 duży woreczek strunowy 
  • 1 kg ogórków gruntowych 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 pęczek koperku 
  • 3 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 1/2 łyżeczki gorczycy 
  • 3 ząbki czosnku 

Ogórki małosolne na sucho - przepis krok po kroku

  1. Ogórki gruntowe dokładnie umyj i odetnij im końcówki.
  2. Włóż ogórki do woreczka strunowego, a następnie dodaj pozostałe składniki - grubo posiekany koperek, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.
  3. Zamknij woreczek pozbywając się nadmiaru powietrza. Potrząśnij nim chwilę i pougniataj, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy.
  4. Tak przygotowane ogórki małosolne na sucho wstaw do lodówki na około sześć godzin, a następnie przechowuj w temperaturze pokojowej. Powinny być gotowe po 24-48 godzinach.

Jak przechowywać ogórki małosolne robione na sucho?

Ogórki małosolne na sucho są delikatniejsze niż te robione w zalewie. Po otwarciu "strunówek", jeśli tylko nie zjemy wszystkich ogórków od razu, przechowujemy je w lodówce. 

Więcej o:
Komentarze (33)
Ogórki małosolne na sucho - przepis na prostą do przygotowania przekąskę
Zaloguj się
  • adonis79

    Oceniono 4 razy 2

    Dostałem ostatnio "przepis" na małosolne dla leniwych od koleżanki, działa :) Kupujesz dobre ogórki kiszone, bez konserwantów wlewasz wodę z nich do słoika , wrzucasz ogórki i gotowe :) po 2 dniach masz małosolne . Polecam

  • 162tony

    Oceniono 3 razy 1

    Na faktycznie, czyli niby na sucho, ale z wodą - bo ogórek ma sam w sobie 95% wody...
    Tak jak smażenie słoniny bez tłuszczu...

  • saqigar

    Oceniono 1 raz 1

    No rzeczywiście uproszczenie, bo do klasycznych trzeba do tego wszystkiego dodać tylko 1 litr zimnej wody.

  • j_stalin

    Oceniono 1 raz 1

    jak mozna nie pamietac przepisu na zalewe do ogorkow kiszonych??? przecerz to woda i sol! co wy pyerdolicie w tym portalu.....?

  • outsider44

    Oceniono 3 razy 1

    Robiłam tak w razie koniecznego pośpiechu (niespodziewani goście) Przepis poznałam w Moskwie, tam jest dość popularny, jako zakąska na szybko pod... Wolę jednak tradycyjny sposób. Ten można traktować jako awaryjny.

  • kurzasta

    Oceniono 2 razy 0

    Małosolne z gorczycą i liściem laurowym? Bez sensu, te przyprawy daje się do marynat. Do małosolnych i kiszonych tylko czosnek, koper i chrzan.
    A w woreczkach strunowych to już totalna bzdura. Nie lepiej normalnie w ekologicznym, wielorazowym słoiku? Tu naprawdę nie ma co pamiętać, łyżka soli na litr wody to taka wielka filozofia?

  • gaciekesikowej

    Oceniono 3 razy -1

    ja nie wiem skąd ta nazwa się wzięła i czego dotyczy "małosolone" w takim razie czy są dużosolone? chyba powinny skoro mało są.

  • paseo

    Oceniono 12 razy -2

    Internet jest cierpliwy ale sa jednak rzeczy ktore wciaz zadziwiaja.jak chocby glupota kogos,kto to wstawil na strone Gazeta.pI.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX