Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem. Pyszne danie genialne w swojej prostocie

Kurczę pieczone! Tak, tak - ale dodajmy do tego czosnek i cytrynę, a wyjdzie nam danie genialne i ekspresowe. Uwierzcie nam, kurczak pieczony z cytryną smakuje naprawdę nieziemsko, a przy tym jest prosty do zrobienia. Do dzieła!

Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem - składniki: 

  • 1 cały kurczak o wadze poniżej 2 kg 
  • 2 cytryny 
  • 2 główki czosnku 
  • 100 g masła 
  • 3 gałązki tymianku 
  • sól 
  • pieprz 

Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem - przepis krok po kroku

  1. Cytryny i główki czosnku przekrój na pół.
  2. Do masła dodaj listki tymianku i rozpuść w mikrofalówce lub w rondelku.
  3. Kurczaka dokładnie osusz i ponacinaj skórę przy udkach (tak jak na wideo).
  4. Solidnie natrzyj kurczaka solą oraz pieprzem (również w środku). 
  5. Przełóż kurczaka na dużą patelnię żeliwną (lub na blaszkę).
  6. Porozkładaj naokoło połówki cytryn i czosnku (po jednej połówce możesz włożyć również do środka).
  7. Polej całość roztopionym masłem tymiankowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni Celsjusza.
  8. Piecz kurczaka przez około godzinę.
  9. Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem jest gotowy, kiedy po nacięciu wypływające z niego soki są przezroczyste.
  10. Do pieczonego kurczaka możesz podawać na przykład sałatkę colesław, mizerię, a także pieczone ziemniaki.
Więcej o: