Rolada z ciasta francuskiego z szynką i serem to zawsze dobry pomysł na szybkie danie

Nie od dziś wiecie, co Haps myśli o cieście francuskim. Jest kochane, pyszne i wspaniałe. Ma w sobie masło, które też jest kochane i pyszne. Zatem gdy dodamy do ciasta ser, który też jest kochany, i równie ubóstwiane mięsko, wyjdzie nam ukochane danie znikające z talerza z prędkością światła. Tak, to prawda.

Rolada z ciasta francuskiego z szynką i serem - składniki: 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 150 g sera żółtego w plastrach 
  • 150 g szynki w plastrach 
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka sezamu 
  • sól 
  • pieprz 

Rolada z ciasta francuskiego z szynką i serem - przepis krok po kroku

  1. Śmietanę wymieszaj z musztardą oraz szczyptą soli i pieprzu. Powstałą mieszanką posmaruj arkusz ciasta francuskiego, zostawiając około trzy cm wolnego miejsca przy jednym, dłuższym brzegu.
  2. Na sosie rozłóż równomiernie plastry sera żółtego, a następnie plasterki szynki.
  3. Posyp całość natką pietruszki i zwiń w ciasną roladę wzdłuż dłuższego brzegu.
  4. Ponacinaj roladę nożyczkami co około dwa cm (dokładny sposób na powyższym filmie) i porozsuwaj rozcięte kawałki naprzemiennie na jedną i drugą stronę.
  5. Posmaruj roladę roztrzepanym jajkiem i posyp po wierzchu sezamem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
  7. Rolada z ciasta francuskiego jest pyszna na gorąco, ale lepiej poczekać, aż nieco przestygnie.
  8. Pysznymi dodatkami do niej będą np. sos pomidorowy (jak do pizzy) lub sos czosnkowy.
Więcej o: