Zrób to sam, czyli domowy fit baton Picnic dla prawdziwych łasuchów

Po co wydawać pieniądze na słodycze, które mają podejrzany skład, skoro możemy zrobić je sobie sami w domu? Wystarczy tylko kilka rzeczy, kilka obrotów blendera, czekolada i wspaniały domowy fit baton Picnic gotowy! Przepis już do was leci.

Domowy baton Picnic - składniki: 

  • 110 g daktyli 
  • 6 łyżek masła orzechowego 
  • 2,5 łyżki oleju kokosowego (2 łyżki do masy na batony, 0,5 łyżki do polewy czekoladowej) 
  • 40 g ryżu preparowanego  
  • 30 g orzechów laskowych 
  • 30 g orzechów włoskich 
  • 30 g rodzynek 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (o zawartości minimum 70 proc. kakao) 

Domowy baton Picnic - przepis krok po kroku

  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę do napęcznienia. Po godzinie odlej wodę i przełóż daktyle do misy blendera. Dodaj masło orzechowe oraz dwie łyżki oleju kokosowego i zmiksuj na gładką masę. 
  2. Orzechy laskowe i włoskie drobno posiekaj. Odłóż łyżkę siekanych orzechów do ozdoby, a pozostałą część przełóż do miski.
  3. Do orzechów dodaj rodzynki oraz ryż preparowany i przemieszaj.
  4. Następnie dodaj zmiksowaną wcześniej masę daktylowo-orzechową i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż połączą się w dość zwartą kulę.
  5. Nabieraj po czubatej łyżce masy i formuj niewielkie batoniki.
  6. Uformowane batoniki ułóż na papierze do pieczenia i wstaw na około 10 minut do lodówki, aby stężały.
  7. W międzyczasie w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z dodatkiem połowy łyżki oleju kokosowego.
  8. Schłodzone domowe batoniki Picnic polej czekoladą i posyp po wierzchu posiekanymi orzechami.
  9. Ponownie wstaw do lodówki na 10 minut, aby polewa stężała. 
Więcej o: